EŞİTLİK KAZANDIRIR…
Türkiye’deki özel şirketlerin kadının güçlenmesi konusuna duyduğu ilginin ve bu konudaki farkındalığının son on yıl içinde arttığını görüyoruz. İş hayatında kadınların varlığını artırmanın ve konumunu iyileştirmenin verimliliğe olan katkısı ve kadınların güçlenmesinin ekonomik göstergelerde yaratacağı olumlu ilerleme, her geçen gün iş hayatında daha çok kabul görmektedir.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ortak girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri, özel sektörün toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları için tasarlanmış bir araçtır. Kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde artarak yer alabilmelerini sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefleyen en önemli küresel özel sektör girişimlerinden birisidir.
Türkiye WEPs platformuna dünya çapında en fazla destek sağlayan ilk 3 ülke konumunda bulunuyor.
Kadınların ekonomik olarak güçlenmesi adına şirketlere önemli sorumluluklar düşmektedir. Şirketlere düşen en önemli sorumluluklardan biri, kadının ekonomik hayatın her alanında ve seviyesinde varlığının ve çalışan kadın olmanın saygınlığının artmasına katkıda bulunmaktır. Bu bakımdan, WEPs’in 7 prensibinin şirketin her kademesinde sahiplenilmesi ve uygulamaya konması, sonuçlarının izlenmesi kadının ekonomik hayattaki yeri ve öneminin güçlenmesine, saygınlığının artmasına katkıda bulunacaktır.
Kadının Güçlenmesi Prensipleri ; kadının işyerinde, piyasalarda ve toplum içinde güçlenmesi için yedi temel prensibe dayanan bir çerçeve sunmaktadır. Sektör veya şirket büyüklüğü fark etmeksizin, kadının iş yerlerinde güçlenmesini sağlamak için tasarlanmıştır.
Şirketler Kadının Güçlenmesi Prensiplerini imzalayarak, bunları kurumlarına ilişkin her konuda ve seviyede uygulayacaklarını taahhüt ederler. Aynı zamanda, yönetim kurullarından iş yerlerine, tedarik zincirlerinden toplum genelinde ulaştıkları her alana kadar prensipleri uygulayacakları yönündeki kararlılıklarını göstermiş olurlar. Tabii taahhüt etmekten daha zor bir görev vardır. O da uygulamaya geçmek…
Biz de Teknozon olarak bu uygulamaya geçtik ve İZİKAD (İzmir İş Kadınları Derneği) ın öncülüğünde hayata geçirilen ‘’İş Hayatında Kadın Statüsünün Güçlendirilmesi” Projesi nde mentorluk programına dahil olarak, WEPs katılımcısı ve imzacısı olduk…