Değerli takipçilerimiz,
Türkiye'yi ve Dünya'yı sarsan COVID-19 salgını nedeniyle yurtiçinden ve yurtdışından ozon jeneratörleri ve ozon gazı uygulamaları ile sizlerden yoğun şekilde proje danışmanlığı ve uygulama danışmanlığı talebi almaktayız. Teknozone Ozon Sistemleri olarak bizlerden ozon gazı ya da ozon gazı uygulamaları ile ilgili bilgi talebinde bulunan bütün firmalara daha önce olduğu gibi bugün de ücretsiz olarak bilgilendirme yapmaktayız.
Son dönemde artan danışmanlık ve teknik bilgi desteği talebi nedeniyle ozon gazının özellikle "personel-ziyaretçi-müşteri dezenfeksiyonu" amacı ile kullanımı ile ilgili sıkça sorulan sorulardan oluşan bir makale yayınlamamız gerekliliği doğmuştur. COVID-19 Türkiye'ye gelmeden önce de birçok takipçimizi uyardığımız gibi tekrar sizleri uyarmak isteriz. Bu dönemde insanların son derece doğal olan kendini ve sevdiklerini koruma dürtüsünü kötü niyetli şekilde kullanmak isteyen firmalar dün olduğu gibi bugün de mevcut salgın ortamını fırsat olarak görmektedir.
Ozon kabini, ozon dezenfeksiyon tüneli ve ozon odası gibi ozon projeleri ile ilgili sıkça sorulan sorulara geçmeden önce sizlerden Türkiye'de ilk COVID-19 vakası görülmeden 35 gün önce yayınlamış olduğumuz makalemizi tekrar incelemenizi rica ederiz.
https://teknozone.com.tr/blog-viruslere-karsi-mucadelede-ederken-kotu-niyetli-firmalara-dikkat.html
Sıkça Sorulan Sorular:
Ozon Gazı ile Şirkete Giren Personelin Üstünü ( AVM'ye gelen müşteriyi, belediyeye gelen vatandaşın üstünü) Dezenfekte Etmek İstiyorum. Mümkün Müdür?
Bilindiği üzere ozon gazı son derece güçlü bir dezenfektandır ve pek çok mikroorganizmaya karşı %99.9 etkilidir. Ancak bütün mikroorganizmaların ozon gazına karşı dirençleri farklıdır. Bazı mikroorganizmalar son derece düşük PPM'lerde son derece düşük temas sürelerinde yok edilirken (HERPES 0,02-0,05 PPM 1 saat, 0,8 PPM 30 saniye) (Greici Petry, Luciana Grazziotin Rossato, Jaqueline Nespolo, Luiz Carlos Kreutz & Charise Dallazem Bertol (2014) In Vitro Inactivation of Herpes Virus by Ozone, Ozone:Science & Engineering, 36:3, 249-252, makalesinden alınmıştır) , bazı mikroorganizmaları yok etmek için son derece yüksek PPMlerde uzun süreli temas gerekmektedir. ( Örn; Fusarium 1,1 PPM 10-20 dk)
Daha önce blog yazımızda belirttiğimiz gibi ozon gazının COVID-19 üzerindeki etkisine dair yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır.
https://teknozone.com.tr/blog-covid-2019-mucadelesinde-ozon-kullanimi-hakkinda-bilgilendirme.html
Ancak virüs grupları üzerinde yapılan çalışmalar ışığında teorik olarak COVID-19'un minimum 30 saniye temas ile 0,1-0,8 PPM arasında yok edilebileceğini öngörmekteyiz. Bu nedenle ozon gazına maruz bırakılacak kişinin 0,1-0,8 PPM arasında ozona minimum 30 saniye maruz kalması gerekmektedir.
OSHA, FDA ve Dünya Sağlık Örgütü limitlerine göre ortam dezenfeksiyonunda kullanılacak ozon gazının 8 saat aralıksız olarak 0,1 PPM'de kullanılmasına izin verilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki ozon gazının kokusu son derece sert ve keskindir ve algı eşiği 0,01-0,03 PPM arasındadır. 1 PPM ozon gazının kabin ya da tünel içerisinde bulunan kişiyi kokusu ile rahatsız etmemesi mümkün değildir. 1.00 PPM seviyesinde ozon gazının insan olan ortamda uzun süreler boyunca ve tekrar kullanılması OSHA'nın belirttiği limitler dahilinde uygun değildir.
Ortam dezenfeksiyonunda 0,1 PPM ile uzun süreli temasta %99.9'a yakın dezenfeksiyon sonuçları veren ozon gazının kısa sürelerde etki edebilmesi için PPM oranının yükseltilmesi (ŞOKLAMA) gerekmektedir. Bu şoklama PPM seviyesi ise insanların olduğu ortamda son derece rahatsız edici olabilir.
Ozon Gazı ile 0,05-0,1 PPM Seviyesinde COVID-19'u Yok Etmek Mümkün Müdür?
Daha önce defalarca belirttiğimiz gibi COVID-19 özelinde yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak teorik olarak COVID-19 virüsünün 0,1-0,8 PPM arasında 30 saniyede yok edilebileceğini öngörmekteyiz. 0,05 PPM ile 0,1 PPM arasındaki PPM'lerde dezenfeksiyon yapılmak isteniyorsa temas sürelerinin uzatılması gerekmektedir (Minimum 24 saat) Dolayısıyla ozon gazının gaz olarak kısa sürede insan dezenfeksiyonunda kullanılması için yüksek PPM'lerde ŞOKLAMA yapılması gerekmektedir. Ancak bu PPM'lerde de ozon gazının rahatsız edici kokusu karşımıza bir engel olarak çıkmaktadır. Diğer bir yöntem ise düşük PPM'lerde temas süresini arttırmak olacaktır ancak insanların gireceği kabinlerde uzun süre ozonlama yapılması pratikte mümkün değildir.
Ozon Gazı ile İnsanları Dezenfekte Etmek Mümkün Değil Mi?
Ozon gazı ile insanları dezenfekte etmek mümkündür ancak uygulanabilirliği tartışmalıdır. İnsanların ağız-burun ve gözlerini kapatacak tam yüz koruma maskeleri ile 1-2 PPM ozonun bulunduğu kabinlerde dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bu sağlanırsa ozon gazı hem güvenli olarak hem de dezenfekte edici olarak kullanılabilir.
Ozon Gazı ile Mikroorganizmaları Düşük PPM'lerde Yok Edemez Miyiz?
Ozon gazı uluslararası limitler dahilinde de son derece etkili bir dezenfektandır ancak burada ozon gazının yapısını ve doğasını bilmek son derece önemlidir. İnsan olan ortamlarda ozon gazı dezenfeksiyonu düşük PPM'de sürekli temas (portatif ya da endüstriyel sistemlerle kontrol edilerek) prensibi ile uygulanmalıdır. Ancak insan olmayan ortamlarda ya da insan temasının çok düşük olduğu ortamlarda ŞOKLAMA işlemleri ile temas süresini kısaltmak mümkündür. Ozon kabinlerinin tümünün temel mantığı en kısa sürede dezenfeksiyon olduğundan ve ozon uygulanacak alanın içerisinde insan bulunması zorunlu olduğundan , ozon gazı ile şoklama yaparak insanların ve insanların kıyafetlerinin dezenfekte edilmesinde kullanılması son derece zordur.
Ozon Gazı ile bir Belediyenin Girişinde Dezenfeksiyon Yapıldığını Gördüm. Mümkün Mü?
Bu mümkündür ancak şu anda yapılan uygulamalar tamamen yanlıştır. Öncelikle ozon uygulanacak alanların kapılarının sürekli açılmaması gerekmektedir. Sürekli açılan iç ve dış kapılar ozon gazın PPM'sinin sabit tutulmasını imkansız hale getirmektedir. Ayrıca gördüğümüz projelerin pek çoğunda hava ozon ölçüm sensörleri de kullanılmamaktadır ki endüstriyel ozon jeneratörlerinin kullanıldığı ve insan bulunan noktalarda bu sensörlerin kullanılması pek çok Avrupa ülkesinde ZORUNLUDUR. Ek olarak ozon odası olarak tabir edilen alanlarda insanlar hiç bekleme yapmamakta ve 30 saniyelik asgari limite dahi uymamaktadırlar.
Ozon Gazını Su ile Karıştırarak Dezenfeksiyon Tünellerinde Kullanmak Mümkün Müdür?
Ozon gazı çok uzun süredir su ile karıştırılarak et, meyve sebze dezenfeksiyonunda, tarımda, seralarda hava yoluyla bulaşan hastalıkların engellenmesinde ve dezenfeksiyon amacıyla kullanılmaktadır. Bu konulardaki makalelerden sadece bazıları;
Huaming He, Liang Zheng, Yafei Li & Weitang Song (2015) Research on the Feasibility of Spraying Micro/Nano Bubble Ozonated Water for Airborne Disease Prevention, Ozone: Science & Engineering, 37:1, 78-84
Zhang, L.K., Z.X. Lu, Z.F. Yu, and X. Gao. 2005. “Preservation of Fresh-Cut Celery by Treatment of Ozonated Water.” Food Contr. 16: 279–283
Sloan, J.J., and M.C. Engelke. 2005. “Effect of Ozonated Water on Creeping Bentgrass Growth in a Sand Medium.” Hort. Technol. 15: 148–152.
Ohashi-Kaneko, K., M. Yoshii, T. Isobe, J. Park, K. Kurata, and K. Fujiwara. 2009. “Nutrient Solution Prepared with Ozonated Water Does Not Damage Early Growth of Hydroponically Grown Tomatoes.” Ozone: Sci. Eng. 31: 21–27. Park, J.S., and K. Kurata. 2009. “Application of Microbubbles to Hydroponics Solution Promotes Lettuce Growth.” Hort. Technol. 19: 212–215.
Fujiwara, K., and T. Fujii. 2002. “Effects of Spraying Ozonated Water on the Severity of Powdery Mildew Infection on Cucumber Leaves.” Ozone: Sci. Eng. 24: 463–469.
Fujiwara, K., and T. Fujii. 2004. “Research Note: Effects of Ozonated Water Spray Droplet Size and Distance on the Dissolved Ozone Concentration at the Spray Target.” Ozone: Sci. Eng. 26: 511–516.
Fujiwara, K., M. Kadoya, Y. Hayashi, and K. Kurata. 2006. “Effects of Ozonated Water Application on the Population Density of Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici in Soil Columns.” Ozone: Sci. Eng. 28: 125–127.
Fujiwara, K., Y. Hayashi, and J.S. Park. 2011. “Spraying Ozonated Water under Well-Ventilated Conditions Does Not Cause Any Visible Injury to Fruit-Vegetable Seedlings.” Ozone: Sci. Eng. 33: 179–182.
Ancak bahsettiğimiz alanlarda sıklıkla kullanılan OZONLU SUYUN (OZONATED WATER) insanların dezenfekte edildiği tünellerde kullanılması son derece güçtür.
Bunun nedenleri;
A) Ozon gazının sıvı içerisindeki ömrü son derece düşüktür ( 20C sıcaklıkta 20 dakika)
B) Pulverize sistemlerde su debisi son derece düşüktür, dolayısıyla ozonun reaksiyon tankından taşınma süresi son derece uzundur.
C) Sistemin ozona dayanıklı malzemeden üretilmesi gerekmektedir.
D) Ozon gazının verileceği sistemin reaksiyon tankı, sıvı ozon ölçüm cihazı ve endüstriyel ozon jeneratörü içermesi gerekmektedir.
E) Sistemin ozonlu suyu hiç bekletmeden alarak kullanması gerekmektedir. Fotoselli, sensörlü çalışan sistemler ozonlu suyu belirli bir haznede bekleteceği için, ozonlu suyun yarılanma ömrünü doldurmadan pulverize edilmesi son derece zordur.
Özet olarak, dezenfeksiyon tünellerinde ozon gazı kullanılacaksa bu projeye ve ozonun doğasına uygun bir tünel sistemi geliştirilmelidir. Mevcut sistemlere portatif ozon jeneratörleri bağlanarak DEZENFEKTE EDİLMİŞ SU elde edilebilir ancak ihtiyacımız olan DEZENFEKTE EDİCİ OZONLU SU elde edilemez.
Dezenfekte Edici Ozonlu Su ( Ozonated Water) ile Dezenfekte Edilmiş Su Arasındaki Fark Nedir?
İçtiğimiz pet şişe suların tümü ozon gazı ile dezenfekte edilmektedir ancak bu suyu ortamı dezenfekte etmek için kullanamazsınız. Ozonlama işlemine tabi tutulmuş suyun mikrobiyolojik yükü son derece düşüktür ancak dezenfekte edici etkisi bulunmamaktadır. Dezenfekte edici ozonlu su, içinde belirli bir PPM'de ozon gazını barındıran, micro-bubble gibi teknolojiler ile su-gaz karışımı sağlanmış, sıvı ozon ölçüm cihazlar ile PPM değerleri ölçülmüş, kontrol edilmiş ve dezenfekte edici özelliği olan sudur.
Tarımda Kullanabildiğim Dezenfekte Edici Ozonlu Suyu ( Ozonated Water) Neden Dezenfeksiyon Tünelinde Kullanamıyoruz?
Çünkü tarımda, sebze-meyve dezenfeksiyonunda ve et dezenfeksiyonunda kullanılan sistem ile pulverize tünel dezenfeksiyonu sistemleri birbirinden tamamen farklıdır.
Bir Pazar Girişinde Ozon Tüneli Gördüm, Bu Tünel Dezenfeksiyon Sağlamakta Mıdır?
Tünelin yapısını ve ozon üretim tekniğini görmediğimiz için bu soruya cevap vermek son derece güçtür. Son derece iyi tasarlanmış bir ozon tünelinde bile olması gerekenler;
A) Endüstriyel ozon jeneratörü
B) Sıvı ile gaz karışımın sağlanacağı reaksiyon tankı
C) Sıvı ozon ölçüm cihazıdır
Bu tip bir proje ile karşılaştığınızda ozon tüneli tedarikçisinden çıkış suyundaki PPM ölçümünü talep etmenizi tavsiye ederiz.
Bu konuya ek olarak, dezenfeksiyon sağladığını iddaa eden tünellerin (Ozonlu ya da kimyasal uygulamalı) COVID-19 salgınına karşı işlevi ve faydası ise çok büyük bir tartışma konusudur. Pek çok ülkede bu tünellerin faydası olmadığı (hatta kimyasal kullanımı nedeniyle toplum sağlığını tehdit ettiği) gerekçesi ile kullanımının kısıtlandığını ya da kullanımının - satışının yasaklandığını siz değerli takipçilerimiz ile paylaşmak isteriz.
İnsan Olmayan Alanlarda ( Elbise Dolabı, Kabin, Alet Ekipman Dolabı) Ozon Gazı ile Dezenfeksiyon Yapmak Mümkün Müdür?
Evet. Ozon gazı verilen ortamda insan olmaması bizlere istenilen PPM seviyesine çıkma şansı tanımaktadır. Bu nedenle kabinlerin içerisinde hızlı şekilde yüksek PPM'lerde ve düşük sürelerde ŞOKLAMA yapılabilir. Burada çok önemli olan nokta ise ozon kabininin ya da ozon dolabının imal edileceği malzeme ve bu malzemenin ozon gazına dayanımını hesaplamaktır.
Teknozone Ozon Kabini, Ozon Tüneli Üretiyor Mu?
Hayır. Firmamız SADECE ozon jeneratörleri ve ozon gazı projelerinde kullanılacak ekipmanları üretmektedir. Teknozone Ozon Sistemleri olarak uzmanı olduğumuz ozon jeneratörü ve ozon gazı projelendirmeleri yapmaya devam edeceğiz. Kısa ya da orta vadede tünel ya da kabin imalatı yapmayı düşünmüyoruz.
Ozon Gazıyla İlgili Proje Desteği Veriyor Musunuz?
Teknozone olarak ozon gazıyla ilgili BÜTÜN projelere mühendislik desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha hatırlatırız. Bizlere info@teknozone.com.tr adresimizden ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.