Değerli takipçilerimiz,
Geçen hafta yayınlamaya başladığımız ozon gazı hakkında gerçekler ve efsaneler yazı dizisi hakkında sizlerden son derece olumlu geri bildirimler aldık. Gerek özel sektör temsilcileri, gerek kamu temsilcileri, gerekse son kullanıcılardan aldığımız tepkiler bizi son derece gururlandırmıştır. Sizden gelen bildirimler ile yazı dizimizi devam ettirmenin ve blog yazılarımızın COVID-19 salgını ile mücadelede yaşanan bilgi kirliliğini engellemedeki önemini bir kez daha anlamış olduk.
Müteşekkiriz.
Ozon gazı hakkında gerçekler ve efsaneler yazımızın ilk bölümünü kaçırmış olan takipçilerimiz için aşağıdaki linkten yazımızın ilk bölümüne ulaşabilirler.
https://teknozone.com.tr/blog-ozon-gazi-hakkinda-gercekler-ve-efsaneler-1.html
Maalesef dezenfekte edici olduğunu iddia eden ürünleri sunan pek çok firma kendi ürünlerini parlatmak adına ozon gazı ile ilgili asılsız iddiaları yaymaya devam etmektedir. Dezenfeksiyon konusunda bilimsel çalışmalara dayanmayan, Coronavirüs ailesi ya da herhangi bir virüse karşı etkili olduğuna dair en ufak çalışma bulunmayan asılsız ürünler 1 ay-3 ay-1 yıl dezenfeksiyon sağlar gibi mantık dışı yollar ile satan bu firmalara çok dikkat etmenizi önemle hatırlatırız.
Bu vesileyle, ozon gazı hakkında aslı olmayan diğer iddialar hakkında cevaplarımızı vermeden önce Türkiye’de ilk COVID-19 vakasına rastlanmadan önce paylaştığımız blog yazısını tekrar paylaşmak istiyoruz.
https://teknozone.com.tr/blog-viruslere-karsi-mucadelede-ederken-kotu-niyetli-firmalara-dikkat.html
Ozon gazı hakkındaki asılsız iddialara verdiğimiz yanıtlara kaldığımız yerden devam ediyoruz.
İddia 5) Ozon çok aktif bir oksitleyicidir, yaşam alanlarındaki malzemelerle reaksiyona geçerek insan sağlığına zararlı yan ürünlerin oluşmasına sebep olabilir. Bu reaksiyonlar sonucunda çevreye de zarar vermektedir.
Hiçbir bilimsel temele ve makaleye dayanmayan bu açıklamada doğru olan tek kısım ozon gazının çok aktif bir oksitleyici olduğudur. Ozon gazı dezenfeksiyon gücünü benzersiz oksidasyon gücünden alır ve oksidasyon kimyasal bir tepkimedir.
Ozon gazı COVID salgını sırasında bulunmuş deneysel bir dezenfektan değildir. 200 yıldan bu yanda tanınan, yaklaşık 120 yıldır su arıtma, içme suyu dezenfeksiyonu, tarım, gıda,tekstil, sağlık, ortam dezenfeksiyonu gibi pek çok alanda 100.000lerce projede kullanılmış, hakkında 10.000lerce hakemli-hakemsiz bilimsel makale yayımlanmış bir dezenfektandır.
Üyesi olduğumuz Uluslararası Ozon Derneği (IOA) 1978 yılından bu yana ozon gazı ile ilgili makaleler yayınlamaktadır ve yapılan binlerce akademik çalışmada on binlerce materyal ile ozon gazının tepkimelerine bakıldığından insan sağlığına zarar verebilecek ve tehlike yaratabilecek sadece bir tepkime fark edilmiştir. Bu da ham suda ortaya çıkabilecek Bromür- Bromat tepkimesidir. Ozon dünyası bu tepkimeyi minimuma indirmek ya da arındırmak adına da ek çalışmalar yapmış ve tepkimeyi azaltmanın yöntemlerini geliştirmiştir.
2012 yılında David Eugene Kimbrough , Lina Boulos , Sirikarn Surawanvijit , PaulWesterhoff , Howard An , I.H. “Mel” Suffet & Nathan Dunahee’nin yayınladıkları “Practical Studies of the Electrolysis and Volatilization of the Bromide from Drinking Water to Minimize Bromate Production by Ozonation” adlı makalede bu reaksiyonun da indirgenebilmesi için yapılan çalışmalardan bahsedilmiştir.
Özetle, ozon gazının çevreye, insana, gıdaya zarar verdiğine dair HİÇBİR bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Yukarıdaki iddiayı dillendiren firmaların ozon gazının insana,doğaya zarar vereceği kimyasal reaksiyonların ne olduğunu da belirtmesi gerekmektedir.
İddia 6) Ozon düşük konsantrasyonlarda veya yasal limitler dahilinde (0,1 PPM) virüsleri öldürmez.
Maalesef doğru yanı olmayan bir diğer iddia da ozon gazının düşük konsantrasyonda virüsleri öldürmeyeceği iddiasıdır. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki;
Virüsler tek tip DEĞİLDİR. Bilinen binlerce virüs ailesi bulunmaktadır ve bu virüs ailelerinin de içerisinde sürekli olarak farklı adlarda virüsler “keşfedilmek”tedir. Coronavirüs ailesi çok eski bir virüs ailesidir ancak COVID-19 bu ailenin yeni bir ferdidir. Her virüsün ozona (ve diğer dezenfeksiyon metotlarına) dayanımı farklıdır ancak ozon gazının düşük PPM’lerde virüsleri yok edemediğine dair HİÇBİR bilimsel çalışma yoktur.
Üstelik bu iddiayı çürüten bir bilimsel çalışma da mevcuttur. Greici Petry, Luciana Grazziotin Rossato, Jaqueline Nespolo, Luiz Carlos Kreutz & Charise Dallazem Bertol 2014 yılında yayınladıklar “ In Vitro Inactivation of Herpes Virus by Ozone “ adlı çalışmada ozon gazının coronavirüs ailesi gibi zarflı bir virüs olan Herpes Simplex Virus ( HSV-1) ve Bovine Herpes Virus’ü (BoHV-1) 0,02 PPM ile 0,05 PPM arasında 3 saat içerisinde %99.6 oranında yok ettiğini ispatlamışlardır.
Ozon gazı ile ilgili bu tip bir akademik çalışmalar bulunurken halen ozon gazının düşük konsantrasyonlarda virüsleri yok edemeyeceğini savunan firmalar ve kurumları bu iddialarını kanıtlamaya davet ediyoruz.
İddia 7) Ozon gazı konsantrasyon sınırların üzerine çıkarsa hayvanlar, bitkiler dahil her şey için zararlı olmakta, yaşam hacimlerindeki hemen herşey ile de reaksiyona girerek zararlı ürünler ortaya çıkarmaktadır.
Bu iddianın yanıtlarını diğer sorularda yanıtlamıştık. Ozon gazının dünyada en çok kullanıldığı alanlardan birisi seralar ve tarım alanlarıdır. Topraksız ve topraklı tarımda ozon gazı hem su ile karıştırılarak hem de gaz ile yıllardır kullanılmaktadır. Bu konudaki makalelerden sadece birkaçı;
L. Liberti , M. Notarnicola & A. Lopez (2000) Advanced Treatment For Municipal Wastewater Reuse In Agriculture
R. M. Adams , J. D. Glyer , S. L. Johnson & B. A. McCarl (1989) A Reassessment of the Economic Effects of Ozone on U.S. Agriculture
Keiko Ohashi-Kaneko , Mari Yoshii , Takeshi Isobe , Jong-Seok Park , Kenji Kurata & Kazuhiro Fujiwara (2009) Nutrient Solution Prepared with Ozonated Water does not Damage Early Growth of Hydroponically Grown Tomatoes
Tavuk kümeslerine giden suyun dezenfeksiyonundan, kümesin için dezenfeksiyonu kadar tavuk sanayii için ozon gazı vazgeçilmezdir. Aynı zamanda domuz, dana, kuzu çiftliklerinde de ozon gazı pek çok farklı alanda kullanılmaktadır.
Gezdiğimiz ve balıkların yaşadığı akvaryumlarda ozon gazı yıllardır kullanılmaktadır. Balık yetiştiriciliği sanayinde ozon gazı 70 yıldan uzun süredir kullanılmaktadır.
İddia 8) Ozon gazı kapalı ortamlarda havaya verilemez, ofis ve evlerde kullanılamaz uygulanamaz. Havalandırma sistemlerine ozon gazı verilemez.
Ozon gazı çok uzun süredir havalandırma sistemlerine verilerek kullanılmaktadır. Süt ürünleri tesisleri, et kesim tesisleri, tavuk kesim tesisleri, soğuk hava depoları, meyve ve sebze depoları, gıda işleme tesisleri, tavuk kümesleri, tuvaletler, soyunma odaları, spor salonları vb alanlarda ozon gazı sürekli olarak uygulanmaktadır. Ofis alanları ve evlerde ozon gazının kullanımı COVID salgını nedeniyle yaygınlaşmıştır ancak bu ozon gazının evlerde kullanılamayacağı anlamına gelmemektedir.
Başta Las vegas olmak üzere dünyadaki kumarhane ve casinoların büyük bir bölümü havalandırma sistemlerinde neredeyse 40 yıldır ozon gazı kullanmaktadır.
Dünyada yapılmış en büyük kapalı ortam ozonlama projesi dünyanın en işlek 6. Havalimanı olan DUBAI ULUSLARARASI HAVALİMANINA aittir. Bu havalimanın bütün havalandırma sistemine ozon gazı verilmektedir ve ozon gazı uluslararası standartlara uygun olarak 300’den fazla ozon ölçüm sensörü ile kontrol edilmektedir.
Dünyada ozon gazı pek çok havalandırma projesinde kullanılmıştır ve kullanılmaya devam etmektedir.
Bu yazı dizimiz ile ozon gazı hakkındaki iddialara cevaplarımızı siz değerli takipçilerimize sunduk. Bir sonraki yazımızda dezenfeksiyonun nasıl kontrol edilebileceği ve dezenfeksion ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Bizi takip ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.