Değerli takipçilerimiz,
COVID-19 salgını sonrasında dezenfeksiyon ve hijyen ürünlerine karşı artan talep, ozon jeneratörlerine ve ozon gazına olan ilginin de hızla artmasına sebep olmuştur. Teknozone ailesi olarak 13 yıllık tecrübemiz maalesef bu tip ilgi ve talep artışları sırasında pek çok fırsatçı firmanın ozon jeneratörü üreticisi adı altında ozon gazını, ozon jeneratörlerini ve ozon gazının doğasını bilmeden, eksik bilgi, yanlış ürün ve yanlış uygulamalarla ozon gazı ile ilgilenen kişi, kurum ya da kuruluşları mağdur ettiklerini göstermiştir.
Maalesef ozon jeneratörlerinin kapasitesinin belirlenmesi ve etiketlenmesi son derece problemli bir konudur ve sektörümüzün kanayan yarasıdır. Üretilen ozon jeneratörlerinin kapasitelerini belirleyen, denetleyen ve sertifikalandıran bir kurum olmadığından bir çok firma ürünlerinin üzerine istediği kapasite etiketini yapıştırmaktadır.
Özellikle son aylarda portatif ürün grubunda üretilen ancak 10 gram - 20 gram hatta 50 gram / saat kapasitede ozon ürettiğini iddia eden ozon jeneratörlerine rastlanmaktadır. Tüketiciler ve son kullanıcılar olarak, ozon jeneratörü üreticilerinden ya da ithalatçılarından ürünün üzerindeki kapasitenin nasıl belirlendiğini ve test edildiğini sormak en doğal hakkınızdır. Ürün hakkında bilgi edinme hakkı temel tüketici haklarından biridir ve kanunlarımız tarafından da bu hak korunmaktadır.
Teknozone olarak bizler Alman Ozon Direktifine ve IOA-EUOTA standart ve direktiflere bağlı olarak Teknozone marka üretilen bütün ozon jeneratörlerinin 2 faktörlü kapasite ölçümü yapmaktayız. Standart son kontrol prosedürümüz aşağıdaki gibidir.
- BMT Marka gr/nm3 cihazı ile her cihaz 3 saat %70-80 nem oranı 30 OC değerlerde 5 saat kesintisiz iklimlendirme kabininde çalıştırılarak konsantrasyon ölçümü yapılır.
- EUOTA / IOA standart direktiflerine uygun ozon gazı ölçüm cihazı (gr/h) ile 3 saat %70-80 nem oranı 30 OC 3 saat boyunca kesintisiz son kontrol testi yapılmaktadır.
- Konsantrasyon testinden çıkan cihazların kapasitesi T.C. Devlet üniversitesi tarafından onaylanmaktadır.
Bu iki ölçüm faktöründe +/- % 1 kapasite standardına uyan her cihaz kapasite son kontrol onayı alarak sevkiyat işlemine gönderilir. Kapasite ölçümü kesinlikle ortamdaki ozon miktarını PPM cinsinden ölçen hava ozon ölçüm cihazları ile yapılamaz. Hava ozon ölçüm cihazları hacimdeki ozon gazı miktarını ölçmektedir, ozon jeneratörünün üretim kapasitesi bu sensör ya da ölçüm cihazları ile ölçülemez.
Burada son kullanıcı olarak dikkat edilebilecek bir diğer nokta ürünün elektrik tüketimidir. Elektrik tüketimi ile ozon jeneratörü kapasitesini belirlemek mümkün değildir ancak genel bir çıkarım yapmak mümkündür. En son teknoloji ürünü ve en verimli ozon jeneratörleri dahil (1000 gram / saat kapasitenin üzerindeki ozon jeneratörlerinde) kuru havadan 1 gram / saat ozon gazı üretmek 15-20 w / saat elektriğe ihtiyaç duyar. Bu oran endüstriyel tipte kompresör veya fan bulunmayan bir sistem için geçerli orandır. Portatif ürünlerin çoğunda fan, elektronik kart gibi pek çok elektrik tüketen malzeme bulunmaktadır. Dolayısıyla 10 gram / saat ozon gazı üretmek için minimum 200 watt enerji tüketimine ihtiyaç bulunur. 50-60-100 watt enerji tüketimi ile 10 gram / saat ozon gazı üretebilecek bir teknoloji bulunmamaktadır. Bu iddiada bulunan firmalardan kapasite ölçümlerine dair rapor ya da yazılı kanıtları isteyebilirsiniz.
Karşılaştırma yapak gerekirse;
Teknozone markalı 25 gram / saat kapasiteli ozon jeneratörü yaklaşık 780 watt elektrik tüketir. Ürünümn yaklaşık ağırlığı 60 kg boyutları 50*50*100 cm civarındadır. jeneratörün içinde bu kapasite için zorunlu olan oksijen jeneratörü ve mekanik kurutucu bulunmaktadır. Bu kapasitelerde ozon jeneratörünün içinde oksijen jeneratörü ve mekanik kurutucu kullanılması zorunludur.
Bunun nedeni;
Bildiğiniz üzere havada sadece oksijen bulunmaz. Havanın sadece %21'i oksijen barındırır. Ortam havası olarak bahsettiğimiz havada %78'i azot (nitrojen) bulunur. Ozon gazını havadan üreten bütün ozon jeneratörleri oksijeni parçalayarak serbest O atomu yaratır ve bu O (oksijen) atomu havadaki O2 ile birleşerek O3 gazını oluşturur. Ancak ozon jeneratörlerinin serbest bıraktığı oksijen molekülleri sadece O2 ile tepkimeye girmez. Serbest oksijen atomu azot ile tepkimeye girerek NO-NO2 molekülünü oluşturabilir. Bu yan ürün nedeniyle AB standartları gereği 8 gram / saat üstü ozon gazı üretim kapasitesi olan ozon jeneratörlerinde oksijen beslemesi olması ZORUNLUDUR.
Buradaki asıl risk NO-NO2 molekülünün nem ile birleşerek HNO3 (Nitrik asit ya da halk arasındaki ismi ile kezzap) oluşturmasıdır. Bu etki kısa sürede kendini göstermez ancak ürünlerin içerisinde ya da kasasında zamanla oluşan sarımtırak renkte bir değişiklik görmeniz durumunda derhal ürünü kullanmayı bırakmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Teknozone ozon jeneratörleri %95 nem koşulunda bile NİTRİK ASİT üretmeyecek şekilde tasarlanmıştır ve ürünlerimizde bu reaksiyonun oluşmasına karşı gerekli bütün güvenlik önlemleri alınmıştır.
Değerli okurlarımızın bilgilerine sunarız.