Değerli takipçilerimiz,
Bacteriophage virüsü bakterileri tanıyıp, bu bakterileri yok eden bir virüs çeşididir. Bakteriyofajlar virusların genel özelliklerini taşırlar. DNA veya RNA’dan sadece birine sahiptirler. Tipine göre kapsid gibi viral yapılara da sahip olabilirler. Bakteriyofajlar yapılarına,şekillerine, nükleik asit içeriklerine göre çeşitli şekillerde sınıflandırılırlar.
Fajlar çoğalmak için bakteri hücresi içinde bulunmak zorundadırlar. Fajın bakteriyi enfekte etmesi ve çoğalması 4 aşamada gerçekleşir:
Adsorbsiyon : Fajın bakteri hücresi üzerine bağlanma aşamasıdır. Bakterilerin yüzey yapısı türe spesifik olduğundan çoğu faj sadece belli bir türü enfekte edebilir. Penetrasyon : Fajın genetik materyalini ya da kendisini bakteri hücresi içine sokması aşamasıdır.
Latent dönem : Bu dönemde fajın genetik materyali çeşitli yollar ve mekanizmalar ile çoğalır ve faj yapıları sentezlenip monte edilir.
Lysis : Bu aşama tüm fajlarda görülmez. Bazı fajlar olgun faj partikülleri şekillendikten ve belirli sayıya ulaştıktan sonra bakteri hücresini parçalayarak dışarı çıkar. Bazı fajlar ise hücreyi parçalamadan dışarı çıkabilir. Bazıları da bakteri DNA’sına entegre olur ve nesilden nesile aktarılır.
Bakteriyofaj sorunu ilk olarak 20. yüzyıl başında Avustralya ve Yeni Zelanda'da bulunan üreticilerde görülmüştür. Bu ülkelerde süte katılan saf kültürlerin peynirlerde gerekli asitliği oluşturmadığı ve buna bağlı olarak tat, kalite ve aromanın çok düşük olduğu gözlemlenmiştir. yapılan araştırmalarda kültürlerin zaman içerisinde hücre duvarlarının parçalandığı ve buna Bacteriophage adı verilen bir virüsün neden olduğunu anlamışlardır.
Bakteriyofaj (Bacteriophage) virüsü bugün halen peynir, yoğurt, tereyağ gibi süt ürünleri üretiminde ciddi zaman, emek ve ham madde kaybına neden olmaktadır. Xuan Cai , Jing-Chao Han , Ran Li , Yun Zhang , Yan Liu , Xiang Liu & Rui-hua Dai 2014 yılında yayınladıkları "Phage MS2 Inactivation in Pure and Filtered Water: Effect of Pseudo-Kinetics and Other Factors" aslı makalelerinde faj virüslerinin ozon gazı ile imha edilmesinin mümkün oldğunu kanıtlamışlardır.
Türkiye'de pek çok farklı süt tesisinde 2019 yılından bu yana uygulanan ozonlama çalışmaları konusunda bilgi almak ve proje desteği için bizlere info@teknozone.com.tr e-posta adresimizden ulaşabilirsiniz.
DOĞAmızda var, GÜÇLÜyüz.