Şarbon ya da latince ismi ile Bacillus Anthracis; Bacillaceae familyasına ait olup çubuk veya çomak şeklinde, gram-pozitif, kapsüllü, aerob ve fakültatif aerob, hareketsiz ve sporla çoğalan bir bakteri cinsidir
Bakteriyel bir hastalık olan şarbon, ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile geçen ve kimi zaman ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Toprakta, et kesimhanelerinde, mezbahalarda, et entegre tesisilerinde ve meralarda bulunabilen bu bakteri temas durumunda bulaşabileceği gibi solunum yolu ile bulaşması durumunda oldukça tehlikelidir.
2002 tarihli çalışmasında Dr. Rip G Rice şarbona karşı ozon kullanımını çok etkili bir metot olarak nitelendirmektedir. Bu çalışmada Bacillus Anthracis bakterisinin ozona karşı direncini inceleyen Dr Rice, ozonun hem hava uygulamalarında hem de su uygulamalarında bakteriye karşı son derece etkili olduğunu kanıtlamıştır. Su uygulamasında doğru ppm ve doğru uygulama ile yaklaşık 60 dakikada yok olan şarbon bakterisi, havada da 15 saatlik düzenli ve uygun bir uygulama ile yok edilebilmektedir.
Et entegre tesisinizdeki biyogüvenliği sağlamak için ozon gazını kullanmanızı tavsiye ederiz.