Metro, metrobüs, minibüs, otobüs , uçak vb gibi toplu taşıma araçlarında yoğun olarak kullanım, insan giriş çıkışının fazla olması, farklı kültür ve coğrafyadan pek çok insanın bu araçları kullanması, genelde camların kapalı olması nedeniyle koku ve dezenfeksiyon sorunu yaşanmaktadır.
Araç içerisinde pek çok rahatsız edici kokunun yanı sıra dış etkenlerden, kişilerden, hava yolu ile insan sağlığını tehdit eden mikrobiyolojik yükler olmaktadır. Bu yükler klima vb hava sirkülasyonunu sağlayan araçlar ile kronik hale gelmektedir.
Ozon jeneratörleri ile havanın ve hava sirkülasyonunu sağlayan araçların dezenfeksiyonunu sağlayarak kronik ve bulaşıcı hastalıkların önüne geçmede yardımcı olduğu gibi, ortamdaki oksijen oranını yükseltmesiyle daha yaşanabilir bir ortam alanı sağlamaktadır. Ayrıca ozon jeneratörü ortamda bulunan kötü kokuya neden olan tüm maddeleri ve organizmaları da yok ederek daha temiz bir yaşam alanı sağlamaktadır.
Toplu taşıma araçlarının pek çok farklı coğrafyadan insan tarafından kullanılması ve salgın hastalık riski ozon jeneratörlerinin toplu taşıma araçlarının dezenfeksiyonunda kullanımını zorunlu hale getirmektedir. Kiralanan araçlarda sürücünün ya da yolcuların taşıdıkları virüsler yolculuk boyunca aracın içerisine yerleşmekte ve bu hastalıklar toplu taşıma araçlarını kullanan diğer yolculara taşınabilmektedir.
Toplu Taşıma Araçlarında Ozon Gazı Kullanımı
Ozon gazı ile araç temizliği sonrası kısa sürelerde yapılacak uygulamalar ile bakteri ve virüslerin yok edilmesi mümkündür. Dezenfeksiyon dışında ozon gazı uygulamaları ile aracın içerisinde oluşabilecek birçok kokuyu yok etmekle birlikte araç içerisinde bulunan klima filtreleri ve klima kanalarının dezenfeksiyonunu sağlamaktadır.
Böylelikle; bahar ayları başta olmak üzere her daim bakteri yuvası haline gelmiş olan klima filtreleri gibi ulaşılamayan bölümlerdeki; virüsler, bakteriler, sporlar, mantarlar ve mayaları yok edilmiş olup daha sağlıklı bir yolculuk sunmaktadır.
Kimyasal kalıntı bırakmaması, ve en etkili dezenfeksiyon yöntemi olması kullanım alanlarında oldukça avantaj sağlamaktadır.
Halk sağlını derinden etkileyebilecek olan ozon gazı ile dezenfeksiyon işlemi hem belediyeler, hem de özel kuruluşlar için son derece önemli bir dezenfeksiyon işlemi olduğu gibi, son derece de ekonomiktir. Sarf malzeme ihtiyacı olamyan ozon jeneratörlerinin ilk yatırım maliyeti dışında sadece elektrik ve bakım maliyetleri bulunmaktadır ve kimyasal metotlara kıyasla işletme maliyetleri son derece düşüktür.
Toplu Taşıma Araçlarında Ozon Gazı Kullanımının Kimyasal Kullanımına Göre Avantajları
•Kimyasal kokular (araç kokuları, koku bombaları) kokuyu yok etmez sadece maskeler. Kimyasal giderim metotlarının etkileri hem süre olarak hem de koku giderimi açısından son derece sınırlıdır.
•Kimyasal koku giderim cihazları ya da spreylerinin etkinlik süresi sınırlıdır.
•Kimyasal kokular sürekli satın alınmalıdır, sarf malzeme ihtiyacı süreklidir.
•Kimyasal kokular dezenfeksiyon sağlamazlar.
•Koku algısı kişiden kişiye değiştiği için kimyasal oda kokuları pek çok kişi için rahatsız edici olabilir.
•Son derece masraflıdır.
•Kimyasal kullanımına bağlı yan etkiler ile karşılaşılmaktadır.
Toplu Taşıma Araçlarında Ozon jeneratörü Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
1- Ozon jeneratörünün üretmiş olduğu kapasite devlet üniversitesi tarafından onaylanmış ve belgelendirilmiş olmalıdır.
2- Cihaz ozon üretimini harici bir oksijen beslemesine gerek görmeden ortam havasındaki %21 fio2 oksijenden yapabilmelidir.
3- Ozon üretim saflığı % 2 -% 5 saflıkta olmalıdır.
4- Cihazın kontrol panosu cihazın durmasını ayarlamaya olanak veren dijital zamanlayıcı ile yapılmalıdır.
5- Cihaz durma zamanı sonunda durmalı ve kullanıcıyı sesli olarak uyarmalıdır.
6- Cihazın sigortası kullanıcının rahatlıkla değiştirebileceği dış yüzeyinde bulunmalıdır.
7- Cihazın dış kasası galvaniz kaplamalı elektro statik boyalı sac, 304 yada 316 kalite paslanmaz çelik ya da AISI malzemeden imal edilmiş olmalıdır.
8- Cihazın ozon çıkışı ve ozon hattı ozona dayanıklı malzemeden imal edilmiş olmalıdır.
9- Cihazın soğutma sistemi kendi içerisindeki fan ile olmalıdır.
10- Cihazı verecek firma Türkak tarafından akredite edilmiş ISO 9001, TSE/HYB , CE belgelerine sahip olmalıdır.
11- Cihazlar en az 2 ( İki ) Yıl boyunca üretici firma garantisi altında olmalıdır.
Yukarıda belirttiğimiz standartlara uymayan ozon jeneratörleri ile uygulama yapılması durumunda ozon jeneratöründe ve ozon gazının etkisi konusunda pek çok sıkıntı yaşayabileceğinizi hatırlatır, ozon jeneratörünü tercih ederken üreticinin kurumsal firma referanslarını incelemenizi tavsiye ederiz.
Sağlıklı günler dileriz.