Değerli takipçilerimiz,
Ozon gazı ile ilgili pek çok bilgi paylaşımının yapıldığı blog yazılarımızda sizlere ozon gazının çeşitli sektörlerde kullanımı ile ilgili en güncel ve bilimsel kaynaklara dayanan bilgileri paylaşmaya devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere halen içerisinden geçmekte olduğumuz pandemi dönemi nedeniyle ozon gazına ve ozon jeneratörlerine olan ilgi hızlı bir şekilde artmıştır. Bu talep artışı çok hızlı bir şekilde pek çok firmanın ozon jeneratörü üretimine başlamasına ve bu firmaların ozon gazı ile ilgili yeterli bilgi , birikim ve tecrübesi olmaması nedeniyle yanlış uygulamalarla insanları mağdur ettikleri gözlemlenmiştir.
Bu konudaki uyarımızı ülkemizde COVID-19 virüsüne rastlamadan çok önce yapmıştık. Konuyla ilgili blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Elbette uyarılarımıza rağmen sahada pek çok bilinçsiz ve standart dışı uygulama ile karşılaşılmaktadır. Bu da daha önce defalarca kez belirtiğimiz gibi ozon gazı ile ilgili önyargıların oluşmasına ve ozon gazı ile ilgili yanlış değerlendirmelerin oluşmasına neden olmaktadır.
Bu yanlış uygulamaların yarattığı bilgi kirliliğe karşı 6 Haziran 2020 tarihinde "Ozon Gazı Hakkında Gerçekler ve Efsaneler" yazı dizimizi hazırlamıştık. Bu yazılarımıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Ozon Gazı Hakkında Gerçekler ve Efsaneler-1
Ozon Gazı Hakkında Gerçekler ve Efsaneler-2
Bugünkü konumuz olan, ozon gazının insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda da dijital ortamda pek çok yazı ve asılsız bilgi dolaşmaktadır. Bu bilgi kirliliğini engellemek adına firmamız ozon gazının insan sağlığına etkileri ile ilgili bu yazıyı kaleme alma ihtiyacı hissetmiştir.
OZON GAZININ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Ozon gazının limitler dahilinde uygulanması durumunda insanlar üzerinde kronik (kalıcı) bir sağlık problemi yarattığına dair kanıtlanmış bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Ancak ozona yüksek seviyelerde ve uzun süre maruz kalmanın bazı sağlık problemlerine yol açabileceği de düşünülmektedir.Yüksek dozda ozon gazının astımı tetikleyebileceği, nefes alma güçlükleri yaratabileceği ve akciğerlerde tahribata yol açabileceği düşünülmektedir.
Bu nedenle ozon gazının endüstriyel uygulamalarında uluslararası standartların belirlediği limitler baz alınmalıdır. Ozon gazına maruz kalan kişilerde bazen kalıcı olmayan yan etkiler görülebilir.
Bu yan etkiler;
1.Öksürme
2.Burunda kaşınma yanma
3.Gözde yanma
4.Baş ağrısı
5.Mide bulantısı
ULUSLARARASI OZON GAZI UYGULAMA STANDARTLARI
1) Dünya Sağlık Örgütü (WHO)
Dünya Sağlık Örgütü ozon gazına maruz kalma limitini 100 μg /m3 ( 8 saat aralıksız maruz kalma) olarak belirlemiştir. Bu limit ozon gazına 8 saat aralıksız maruz kalınması koşuluyla belirlenmiş limittir.
Referans metne buradan ulaşabilirsiniz.
2) Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
OSHA ozon gazına maruz kalma limitini kısa süreli olarak 0.30 PPM,
Uzun süreli olarak da 0.10 PPM olarak belirlemiştir.
Uzun süreli limit 8 saat
Kısa süreli limit ise 3 saat olarak belirlenmiştir.
Referans metne buradan ulaşabilirsiniz
3) American Conference of Governmental Industrial Hygienists (ACGIH)
ACGIHozon gazına maruz kalma limitini
Kısa süreli olarak 0.30 PPM
Orta süreli olarak 0.20 PPM,
Uzun süreli olarak da 0.10 PPM olarak belirlemiştir.
Uzun süreli limit 8 saat
Ortasüreli limit ise 2 saat
Kısa süreli limit ise 15 dakika olarak belirlenmiştir.
4) National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH)
NIOSH ozon gazına maruz kalma limitini 0,1 PPM olarak belirlemiştir.
NIOSH‘a göre 5 PPM ve üstü ozon konsantrasyonları ciddi sağlık riskleri oluşturabilmektedir.
5) U.S Food and Drug Association (FDA)
FDA ozon gazının uygulanması ile ilgili limitleri belirlememiştir ancak;
1975 yılında şişe suyun ozonlanması işlemini (İYİ ÜRETİM YÖNTEMİ) olarak nitelemiş,
1997 yılında ozon gazının gıda tesislerinde kullanılmasını GÜVENLİ olarak tanımlanmıştır
FDA ozon gazının insan sağlığı üzerindeki etkileri ile ilgili bir tanımlama yapmasa da farklı kaynaklarında prensip olarak ACGIH'in belirttiği 0,1 PPM 8 saat limitini kabul eder.
Ayrıca FDA SADECE MEDIKAL AMAÇLARLA KULLANILACAK CİHAZLARIN 0.05 PPM'den fazla ozon üretmemesi limitini belirlemiştir. Bu amaç dışında kullanılacak ozon jeneratörleri için böyle bir limit bulunmamaktadır.
6) U.S. Environmental Protection Agency (EPA)
Genel olarak yeryüzünde emisyonlar nedeniyle oluşan ozon gazı (outdoor ambient air) ile ilgilenmekle beraber ozon gazına maruziyet limitini 0.08 PPM 8 saat olarak belirlemişlerdir.
Bize ayırdığınız vakit için teşekkür ederiz.