Ozon gazının tekstil ve yan sanayisinde kullanımı akademik araştırmaların da etkisiyle uzun yıllardır sektörde kullanılmaktadır. Sektörde kimyasal kullanımının alternatifi olmasının getirdiği maddi katkının yanında kimyasallara göre daha yüksek oksitleme gücü ve etkisi , özelliği nedeniyle çevreye olumsuz kalıntı bırakmaması kullanımının önemini arttırmıştır.
Ozon uygulamalarının sektör ve yan sanayisinde kullanımına bakacak olursak, iplik ya da kumas üzerinde renk agartma ve efekt verme, denim ürünlerde geri boyama alma ve efekt isleminde ayrıca yine sektör içerisinde sorun olarak kabul edilen atık suyun renksizlestirilmesinde etkili olarak kullanılmaktadır.
İplik ya da Kumaş Üzerinde Renk Agartma İşleminde Ozon Gazı Kullanımı
Ozonun oksidatif bir madde ve aktif oksijen kaynağı olması, pamuklu kumaşların ve ürünlerin ön terbiye aşamalarından ağartma işlemlerinde sodyum hipoklorit, sodyum klorit ve hidrojen peroksite alternatif olmasını sağlamıştır. Ozon, diger ağartıcı kimyasallara göre atık madde açığa çıkarmaması, çevreye zararlı olmaması, düşük sıcaklıklarda da etkin olması açısından tekstil ön terbiye proseslerinde avantajlı olmaktadır.
Yıkamaların ve ağartmaların ozon takviyeli yapılması, enerji ve su tasarrufu sağlamakta, yıkama kimyasallarının kullanımını düşürmekte, yıkama tekrarlarını azaltmakta ve proses sürelerini kısaltmaktadır.
Denim Kumaş Üzerinde Ozon Gazı Kullanımı
Günümüzde ozon yaygın olarak denim mamullerin yıkanması sırasında oluşan ve sıklıkla karsılasılan problemlerden biri olan geri boyama problemini giderme amacıyla kullanılmaktadır. Denim mamullerin yıkanması sırasında ceplik, etiket gibi aksesuarların banyodaki indigo boyarmaddesi ile kirlenmesi ve banyodaki indigo boyarmaddesinin mamül üzerine çökerek, beyaz olan atkı ipliklerinin kirlenmesine ve mamul görünümünün bozulmasına neden olmaktadır.Geri boyama problemi kuru ortamda tamburlu yıkama makinelerinde ozon gazı ile 5-10 dakika gibi kısa bir islem süresinde etkili şekilde giderilebilmektedir. Ayrıca ozonla yapılan ağartma işlemleri; yıkama sektöründe sıkıntı yaratan toksik etkisi bulunan kimyasalların ortadan kalkması, sodyum hipoklorit ve benzeri kimyasallar yerine kullanılması açısından son derece önemlidir. Ayrıca denim mamüllere ozon ile efekt vermek, maliyet açısından da avantajlıdır.