Günümüzde gıda tesisleri üretim sahalarını kimyasallarla dezenfekte etmekteler. Özellikle Süt ve Süt Ürünleri tesisleri sisleme yöntemi, kimyasal yıkama üniteleri ile dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirmekteler. Fakat yapılan çalışmalar her alanda olduğu gibi gıda tesislerinde de kimyasal kalıntı bırakmasına, kimyasal kalıntının yok edilmesi için su sarfiyatına ve maddi olarak sarf kimyasal gereksinimini ortaya çıkarmaktadır. Ozon jeneratörü ile yapılan çalışmalarda; Üretim sahalarında 1 - 1,5 PPM seviyelerinde 20 ila 30 dakika aralığında ozon gazına maruz bırakıldığında, Maya, Küf, E-Coli, Coliform gibi bakterileri %99 oranında yok edildiği alınan swap örnekleri ile kanıtlanmıştır.
Türkiye'nin önde gelen süt tesislerinde yapılan çalışmalarda ozon gazı uygulanan alanlarda toplam canlı , küf ve maya yükünde %87 ile %94 arasında iyileşme gözlemlenmiştir. Ayrıca ozon gazının salamura suyunda ya da ortam havasında bulunan Bacteriophage ( Phage Virüsü) grubu mikroorganizmaları da %99.99 oranında etkisiz hale getirdiği gözlemlenmiştir.
Ozon jeneratörleri otomasyon sistemine bağlı olarak istenilen ozon seviyeleri aralığında dezenfeksiyon işlemini periyodik olarak yapacağı için iş yükünü, su sarfiyatını ve kimyasal sarfiyat gibi istenmeyen yükleri de ortadan kaldıracaktır. Peynir Olgunlaştırma ünitelerinde 0.1 – 10 PPM oranında yapılan çalışmalar göstermiştir ki ozon gazı uygulamaları esnasında küf, sporlar, mayalar gibi istenmeyen bakteriler sırasıyla %90, %99 oranında azalmalar meydana gelmiş ve ürünün yapısını bozmadan tekrar yarılanma ömrünü tamamlamıştır. Ayrıca Süt endüstrisinde biyofilm oluşturan bakterilerin 0.5 PPM konsantrasyon ile 10 dakika ozon gazına maruz kaldığında %99 oranında yok edildiği gözlemlenmiştir.