Silo üreticisi firmaların tahminlerine göre dünyada üretilen tahılın yaklaşık %10'u saklama sırasında çeşitli nedenlerle zayi olmaktadır. Depolanan ürünlerin depolama süresi içinde nitelik ve nicelik bakımından değer kaybına uğratılmadan ya da mümkün olan en az kayıpla korunabilmeleri için ürünün depolama koşulları iyi bilinmeli ve kontrol edilmelidir.
Uzun depolama süresi içerisinde depo şartlarının böcek ve akar faaliyetine uygun sıcaklık ve nem değerlerine gelmesiyle önemli tahıl kayıpları ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu haşere faaliyetine bağlı olarak oluşan lokal sıcaklık ve nem artışı, solunum ve küf faaliyetini de artırmaktadır.Böcek faaliyeti 5°C sıcaklık ve yaklaşık %10 tane suyu içeriğinde yok denecek kadar düşük iken 21°C ve %13 tane suyu içeriğinde ise tüm ürüne zarar verebilecek kadar üst seviyede olabilmektedir.
Yapılan araştırmalar ozon gazı uygulanan silolarda larva aşamasındaki böceklerin gelişemediğini, uygulama öncesinde erişkin hale gelmiş böceklerin üreyemediği ve uygun PPM'de uygulama yapılırsa bu canlıların yok edilebildiğini ispatlamıştır.
Klasik böcek kontrol sistemleri ürünün üzerinde kimyasal kalıntı bırakmaktadır. Ozon gazı oksidan özellliği sayesinde sadece silolar içerisindeki üremeyi kontrol etmekle kalmaz, ürün üzerindeki zirai kalıntıyı, böcek ilacı kalıntısını yok eder, silo içerisinde oluşabilecek mikrobiyolojik yükü de engeller.